Известие

Collapse
No announcement yet.

Проблем с Бубина или свещ? AP 147

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Проблем с Бубина или свещ? AP 147

Преди малко разхвърлих колата, че вчера изведнъж умаля. Викам си само свещ ще е... та отворих я преди малко и направих малко снимки. Всичките гумени лули освен 1 бяха черни, другата беше тъмно кафява. Около свеща, където влиза лулата страниците бяха също кафеви, за разлика от отстаналите, който си бяха с цвета на главата сиви. Прилагам и снимки, ако някой е имал подобен проблем да сподели. Бубина ли причинява това явление или свещ. Имам резерви и сега чакам да изстине малко да ги сложа да видя как ще е. Но искам и мнение от вас.

Колата е АР 147 1.6 16в 120к.с. 2001г. на бензин/газ.
    Attached Files
    Last edited by zombiran; d.m.y г., 17:28.

Като изстине и я запалиш пипай изпускателните колектори - ако има свещ или бобина съответния колектор ще е доста по студен от останалите.
    sigpic
    Автосервиз, Варна, ул.Наум 8, 0888757558
    Alfa Romeo GT 1.9 16v 05'

Comment

ако е по-студен, свеща ли ще е или бубината ? или двете

Comment

Това, като гледам е бобината над малката свещ на 3 - ти цилиндър. А малката свещ и да не работи, едва ли ще се усети съществена разлика в температурата на колектора.

Мисля, че е по-добре кабелите да се наредят като CF3 схема и ако е бобина веднага ще се усети разлика в работата на мотора. Ако е свещ, няма да има съществена разлика.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

Ами до колкото знам моята е ЦФ3... според ламбда сондите ако се гледаше...поправете ме ако греша. Моята е с 3 такива Би трябвало да са наредени за него предполагам. А и разлика има голяма след като веднага усетих, че нещо не е наред, но не знаех кое точно

Comment

Ако кабела от всяка бобина е свързан към свещта на същия цилиндър, значи е CF3.

Ако това е случая, методът на Pininfarina ще те ориентира на кой цилиндър е проблема.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

Ето как са наредени. И забелязах пукнатини на самите бобина... дали е проблем?
              Attached Files
              Last edited by zombiran; d.m.y г., 14:18.

Comment

Да, CF3 e. Пробвай това с температурата на колектора и ако установиш, че проблемът е в 3 - ти цилиндър, размени бобините на 3 - ти и 4 - ти цилиндър. Ако проблемът се прехвърли на 4 - ти цилиндър, сменяй бобината.

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

Ето малко актуализация на след махането на свщите. Те са Champion

Така не знам от къде се броят цилиндрите, за това ще ги броя от ремъка към акумулатора.

На 2-рия цилиндър свещите са черните от снимката... всички останали свещи са керемидено на цвят включително и свещите с кафявата лула( Бoбина).
                  Attached Files
                  Last edited by zombiran; d.m.y г., 14:17.

Comment

Правилно ги броиш цилиндрите. Свещите на втори цилиндър не са добре, сравнени с останалите.

В какво точно се изразява проблема с мотора? Неравномерна работа (притрисане), липса на мощност....?

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

Изведнъж спря да работи добре, взе да притриса на ниските обороти и леко стана по мудна в ниските.. иначе я пробвах и до 160-70км/ч нямам ядове. Мислех, че е от филтрите на газовото, че не съм ги сменял скоро, но и на бензин го прави същото. Докато завивах другите свещи, втория цилиндър ми се стори леко омаслен. Не да плува в масло, но имаше проблясък долу около свеща.
                      Last edited by zombiran; d.m.y г., 16:39.

Comment

Не е зле, ако имаш възможност да премериш компресията на мотора.

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

Ами не знам кога ще може да стани това... Преди малко пробвах колата... ами пак не работи както трябва... пипах колекторите... всичките си нагряват стабилно, не можах да намеря разлика в тях... от 4-те имам спомен вече странна работа. Има странно буботене през ауспуха...

П.С. Утре ще гледам да направя едно клипче с Gopro-то да видите за какво иде реч.
                          Last edited by zombiran; d.m.y г., 17:24.

Comment

Пробвай да ресетнеш ECU - то с откачане на акумулатора за 15 минути.
                            Свещите може да са омаслени по много причини.
                            Мерене на компресия и диагностика ще даде доста повече насоки.

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

Аз май залагам на прегорял клапан
                              sigpic
                              Автосервиз, Варна, ул.Наум 8, 0888757558
                              Alfa Romeo GT 1.9 16v 05'

Comment

Working...
                              X